InaSousa.nl ~ Website Portfolio
BIBLIOGRAFIE
Op deze pagina vindt u de bibliografie van Ina Sousa, onderverdeeld in de categorieën

Kunstmarkten|Exposities|Optredens|Bundels|

Ina schreef gedicht voor bij de onthulling van het monument en droeg het voor op 2 oktober 2008

naar begin van de pagina

2008

onthulling monument 02-10-2008; ONTHULLING GEDENKSTEEN WERKKAMP GEESBRUG
Donderdag 2 oktober zal Maurits Buitekant in Geesbrug een monument onthullen ter nagedachtenis aan het werkkamp Geesbrug. Maurits Buitekant is een van de ruim 200 joodse mannen die in 1942 gevangen zaten in dit werkkamp. De meeste mannen die in Geesbrug verbleven hebben de oorlog niet overleefd, zij zijn in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 vanuit Geesbrug via kamp Westerbork naar Duitse vernietigingskampen afgevoerd. De inmiddels 86-jarige Maurits Buitekant wist het kamp Geesbrug te ontvluchten. Samen met hoofdrabbijn Jacobs zal de heer Buitekant het monument onthullen. Daarbij zullen ook familieleden van de destijds geïnterneerde joodse mannen aanwezig zijn. De kunstenares/dichteres Ina Sousa, dochter van een van deze mannen zal een gedicht voordragen. Leerlingen van de twee basisscholen in Geesbrug zullen ook een rol spelen bij de onthulling. Zij hebben in de maand september gewerkt aan het project De oorlog dichtbij huis van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij hebben zich daarbij verdiept in de geschiedenis van het kamp en brachten door hun onderzoeken persoonlijke levensverhalen van een aantal gevangen mannen in beeld. Het resultaat van hun onderzoeken is na afloop van de onthulling in Dorpshuis De Tiphof te Geesbrug te bezichtigen. De plaatsing van het monument is een initiatief van de werkgroep Joods Monument Geesbrug. Namens deze werkgroep wordt een ieder van harte uitgenodigd bij de onthulling van het monument aanwezig te zijn. Tussen 13.00 en 13.30 uur komt men bijeen in Dorpshuis De Tiphof, Lindenlaan 2 te Geesbrug. Daarna begeeft het gezelschap zich te voet naar de plek waar het monument omstreeks 14.15 uur wordt onthuld. Deze plek is bij de toegangsweg naar het bedrijf Berkenheem aan de Verlengde Hoogeveensche Vaart NZ 130. De bijeenkomst wordt in De Tiphof afgesloten. Voor meer informatie contacteert u Gemma Groot Koerkamp, coördinator De oorlog dichtbij huis. Zie: http://www.kampwesterbork.nl/

uitgesteld verdriet

tussen spelonken van een duister leven
meandert een kolkende rivier,
kleuren van verre gezichten doemen op
lijsten van hardwerkende mannen projecteren
beelden van een zwart verleden op ons netvlies

wat ogen zien of ooit zagen brengt verwarring
of misschien herkenning
ken ik jou - ken jij mij -
kennen wij het kind in elkaars ogen?
zien wij de vertrouwde verdeeldheid
of zien wij het bedachte, gefantaseerde
en dat wat ons herinnert aan vervlogen eenheid

in het vandaag geopende vizier
brengen onbegrijpelijke vragen
namen, barakken, gezichten,
hemelschreiende gedichten

ja! in ons hart brullen wij namen
en híer, onthullen wij samen
nú verbonden één geheel,
niemand alleen niemand teveel….
© Ina Sousa,
2 oktober 2008,ter gelegenheid van de onthulling van het Joods Monument Geesbrug.

Benefietoptreden in Nijmegen 10-06-2007

naar begin van de pagina

2007

Benefietconcert ;Op 10 juni 2007 trad Ina op voor Stichting Gast ten bate van vluchtelingen in Nederland.

Optreden bij Galerie Noord, november 2006

naar begin van de pagina

2006

Optreden bij Galerie Noord, november 2006;Enkele foto's die een impressie geven van het optreden van Ina Sousa bij Galerie Noord, november 2006 in Groningen.

Ina tijdens haar optreden in Galerie Noord, november 2006

Dichters in de Prinsentuin 2006

naar begin van de pagina

2006

Dichters in de Prinsentuin 2006;Optreden tijdens 'Dichters in de Prinsentuin 2006' Voor het vijfde jaar trad Ina Sousa op tijdens het literair botanische festival Dichters in de Prinsentuin in het hart van Groningen. Hiernaast en -onder ziet u een foto-impressie van het optreden.

Opening expositie "De kunst van het primitieve" in Onderdendam

naar begin van de pagina

2006

Opening expositie "De kunst van het primitieve" in Onderdendam;Zondag 4 juni opende Ina de expositie 'De kunst van het primitieve' van 'houtfantast' Marijke Debeij in de molen 'Hunsingo' in Onderdendam.

Optreden in Forma Aktua, Groningen, mei 2006

naar begin van de pagina

2006

19 mei 2006: Ina Sousa draagt voor in Forma Aktua ;Op vrijdagavond 19 mei werd in galerie Forma Aktua ter herinnering aan de twintig jaar geleden overleden Groninger kunstenaar Henri de Wolf een avond gehouden onder de titel 'Dichter bij de kunst'. Ina Sousa droeg er een aantal van haar beste gedichten voor. Ook Ronald Ohlsen en Driek van Wissen gaven er acte de présence.

Gedichtendag januari 2006

naar begin van de pagina

2006

Gedichtendag januari 2006 ;Optreden van Ina in de Ierse pub 'O Ceallaigh te Groningen, tijdens de gedichtendag op 26 januari 2006. Met de presentatie van schrijvers van Noach's Kat (Noord-Nederlands tijdschrift voor proza en poëzie.)

Foto"s van de bundelpresentatie van "Kijk, zie en lees"!

naar begin van de pagina

2005

Foto"s van de bundelpresentatie van "Kijk, zie en lees"! ;22 juli 2005: dé bundelpresentatie van Ina Sousa's fotopoëzie: 'Kijk, zie en lees!' zoals te bestellen via j.j.reinders@dichter-bij-de-sterren.nl en zoals vanaf eind september 2005 te koop in de boekhandel onder isbn-nr: 10-9078054018/ 13-9789078054016

Presentatie Kijk,zie en lees!!!

naar begin van de pagina

2005Presentatie 'Kijk,zie en lees!!!' tijdens literaire avond in eetcafé 'De gouden zweep' Op vrijdag 18 augustus 2005 trad Ina op tijdens een literaire avond met als thema: 'multicultureel' in eetcafé 'De Gouden Zweep' , W.A. Scholtenstraat 39, Groningen. Ook de uitgever Jan-Jaap Reinders van 'Dichter-bij-de-sterren' was aanwezig en presenteerde Ina's zojuist uitgegeven bundel: 'Kijk, zie en lees!!! '.

Optreden Literair Botanisch festival

naar begin van de pagina

2005

Optreden Literair Botanisch festival ;Optreden 'Literair Botanisch festival 'in de Prinsentuin, Groningen, zomer 2005 Wouter Asmus (gitaar) begeleidt Ina tijdens het voordragen van de gedichten 'Akoestiek' en 'Statig en mild' met door hem zelf gecomponeerde gitaarmuziek (zoals te horen op de CD: 'Muziek en luisterpoëzie'). Vlak voor haar optreden in 'De Prinsentuin' werd Ina geinterviewd voor OOG-RADIO door Angie Timmer. Ná het voorwoordje door Ina zelf, volgt een korte pauze (1 minuut) waarna U het gesprek kunt beluisteren.

Multicultidag Het Dok

naar begin van de pagina

2005

Multicultidag Het Dok;Op zaterdag 16 juli trad Ina op tijdens de Multi-Cultishow in 'Het Dok' te Groningen. Op deze multiculturele manifestatie droeg zij diverse gedichten voor, o.a. 'Land van ooit', 'Generaal Pardon', 'Allochtoon en autochtoon', 'AMA' en 'Vrijheid'.

Première single-CD

naar begin van de pagina

2005

Première single-CD;Ina trad op zondag 5 juni op in het Platformtheater te Groningen als gastdichter. Tijdens het gastoptreden presenteerde zij samen met de muzikant Wouter Asmus hun gezamenlijke single-CD. Hierop treft U twee fotopoëziewerken aan waarbij Wouter Asmus de muziek heeft gecomponeerd. Hiernaast ziet u een foto-impressie van de première. Een voorproefje van de single-CD kunt u hier beluisteren.

Kunstmarkt Nas & Mazzel

naar begin van de pagina

2005

Kunstmarkt Nas & Mazzel;Op vrijdag 25 en zaterdag 26 februari 2005 was Ina met een kraam aanwezig op de kunstmarkt en -veiling bij Nas& Mazzel aan het Damsterdiep in Groningen. Op de foto's boven en rechts draagt Ina voor uit het te veilen werk. De foto onderaan biedt een kijkje op de kraam van Ina.

'Dichter op spoor'

naar begin van de pagina

2005

Op donderdag 27 januari 2005 vond onder auspiciën van Stichting de Muze de manifestatie 'Dichter op spoor' plaats, met muziek en poëzie In de treinen tussen Leeuwarden en Groningen, en op de stations die aan deze lijn liggen. Onder de optredende dichters was Ina Sousa. Zij droeg er voor uit eigen werk.

Gehucht in het Noorden

naar begin van de pagina

2005

'Gehucht in het Noorden' Onder dit thema verscheen het veertiende nummer van het literaire tijdschrift Noach's Kat. In dit nummer is o.a. het werk 'Statig en Mild' van Ina Sousa opgenomen. Tijdens de presentatie op 16 januari 2005 in het Prinsentheater te Groningen las Ina er voor uit eigen werk.


© Copyright. Alle gedichten en/of foto's op deze site zijn eigendom van de auteur. Kopiëren en/of vermenigvuldigen zonder toestemming van de auteur is bij wet verboden en strafbaar.
gedichtenparadijs	Award Goud	Dox-stfu.nl	demerkplaats